((odp)) Bases de l’OTAN a España (III): Programa de Lideratge Tàctic a la base aèria de Los LLanos, Albacete.

1 05 2009

Programa odp17: tercer programa per denunciar la presència de bases militars de l’OTAN a España. Aquesta setmana ens centrem en la base aèria de Los Llanos d’Albacete que el 2009 es convertirà en la seu del Programa de Lideratge Tàctic (TLP) per a pilots de  l’OTAN, fins ara situat a Florennes (Bèlgica).

Format: reportatge i entrevista. Llengua: CATALÀ/CASTELLÀ.

Convidat: Alberto, coordinador de la Plataforma Contra la Militarización de Albacete (ConMilAB).

Frase: «Si preparamos la guerra, sabremos hacer la guerra» (Federico Mayor Zaragoza, 30 de gener 2008, Albacete).

El programa TLP (Tactical Leadership Program) suposa l’entrenament d’alt nivell de pilots de l’OTAN i (segons va declarar el comandant i ex-director del TLP, Michel Audrit) podria incloure un exercici «ACE Flag» consistent en un simulacre de guerra aèria amb nombrosos avions (alguns dels quals podrien portar armamant real), realitzant exercicis d’atac aire-aire i aire-terra.

line up Spanish Air Force TLP 2009-2

«The Spanish Air Force was the largest participant in TLP 2009-2 with six upgraded Boeing EF-18M aircraft of Ala 12 and Ala 14, based at Torrejón and Albacete Air Bases respectively.»

Traducció del text de l’autor de la fotografia (adalt): L’Exèrcit de l’Aire Espanyol va ser el major participant durant el Programa de Lideratge Tàctic (TLP) 2009-2 amb sis avions renovats Boeing EF-18M de l’Ala 12 i l’Ala 14, establerts a les respectives bases aèrees de Torrejón de Ardoz i Albacete.

TLP Florenne, Belgica, 2004.

Pero abans de l’arribada del TLP a Albacete, la ciutat ja coneixia molt bé la industria militar. I es que l’empresa Eurocopter (amb una subvenció estatal de 6,7 milons d’euros) fabrica a Albacete els helicòpters EC-135 (d’us civil), NH-90 (d’us civil i militar) i TIGRE ó TIGER (militar i d’atac), de característiques similars a l’APACHE nordamericà. De fet Eurocopter, que acapara el 45% del mercat mundial d’helicòpters, és una empresa subsidiària de la nordamericana EADS.

Cada unitat, cada helicòpter TIGRE te un cost d’entre 35 i 40 milions d’euros. Espanya ha encarregat recentment 24 unitats per un import total de 1.350 milions d’euros: amb aquests diners es podrien construir 27 hospitals.

helicóptero de asalto TIGRE, Ejército español, 2009.

helicopero TIGRE

Espanya va encarregar a Eurocopter els primers helicòpters TIGRE, model HAD,  el setembre de 2003. I el juny del mateix any va decidir que l’empresa israeliana RAFAEL els armés amb els seus missils Spike-ER. Un exemple més de com la industria militar espanyola y mundial compra i ven les seves armes al millor postor, ja sigui un país en guerra, sota un règim autoritari, del Tercer Món o de l’OTAN. Els polítics, militars i empresaris que intervenen en aquests negocis armamentístics i projectes belicistes han sobrepassat la frontera de la hipocresia i la mentida i actualment es situen en la complicitat criminal.

Al programa Ones de pau vas poder escoltar l’àudio i ara pots veure el vídeo (abaix). «Donde se cuece la guerra». Una producció de la Coordinadora Contra la Militarización de la Sierra de Chinchilla. Chinchilla és un camp de tir i maniobres militars de l’Exèrcit espanyol a la comarca d’Albacete. I el vídeo tracta de la participació d’Espanya en la guerra global.

Ones de pau comparteix plenament el manifest de la Plataforma Contra la Militarización de Albacete (ConMilAB) per denunciar la instal.lació del Programa de Lideratge Tàctic (TLP) de pilots de l’OTAN a la base aèria de Los Llanos. Pots llegir aquest manifest i més informació sobre el TLP al web de la plataforma ConMilAB:

http://www.otannoalbacete.es

Al final del programa d’aquesta setmana pots escoltar una cançó que forma part de la banda sonora de la película «En tierra de nadie» (2001) del director bosni Danis Tanovic. Una tragicomedia que narra la guerra dels Balcans a l’exiugoslàvia situant a un soldat serbi i un de bosni, en una mateixa trinxera, atrapats entre el foc enemic.

I després de la sintonia, abans d’acabar el programa, un cant a l’esperança interpretat per Mercedes Sosa: «Todo cambia» (de Julio Numhauser).


Acciones

Información
A %d blogueros les gusta esto: