Programa odp50: Començem l’any 2010 amb la primera part del programa dedicat al cantant i músic nordamericà Woody Guthrie (1912-1967). En lloc de fer un programa biogràfic tipus reportatge, hem volgut compartir alguns fragments de les memòries «Rumbo a la gloria» que va escriure Woody Guthrie. I així presentar-lo en primera persona. I qui és en Woody? Segons Bob Dylan, es «un antimaterialista que posee una alma profundamente poética». I segons John Steinbeck, representa «la voluntad de resistir, de luchar contra la opresión». Com es pot comprobar en la fotografia (abaix), Woody ho diu molt clar quan escriu a la seva guitarra: «this machine kills fascist» (aquesta màquina mata feixistes).
Format: Lectura+música. Llengua: CASTELLÀ/ANGLÈS.
«Woody es simplemente Woody; miles de personas lo conocen sólo por ese nombre. Es una voz y una guitarra. Canta las canciones de un pueblo y sospecho que él mismo es en cierto modo ese pueblo. Con su timbre áspero y nasal, la guitarra colgando como una herramienta oxidada, nada dulce hay en él y nada dulce hay tampoco en las canciones que canta. Pero hay algo más importante para quienes aún escuchan: la voluntad de resistir, de luchar contra la opresión. Diría que a eso lo llamamos espíritu americano». John Steinbeck, escritor norteamericano y autor, entre otras novelas, de «Las uvas de la ira».
«Apenas iniciados los años treinta del pasado siglo, un jovencísimo Woody Guthrie abandonó la devastada Oklahoma de su infancia para emprender un viaje que sólo detendría la muerte tres décadas más tarde. Rodando a pie o a dedo por los polvorientos caminos de la Gran Depresión, persiguiendo la quimera del Oeste en vagones de carga compartidos con vagabundos y emigrantes, conviviendo con los parias de la tierra en tabernas, fondas, fábricas o campos de cultivo, Guthrie quiso vivir entre las voces de esa América que algunos llaman profunda para tejer con ellas un prodigioso legado de canciones cuyos ecos no han dejado de sonar en la música popular contemporánea. Guthrie nos legó también una singular autobiografía que consigue recrear las múltiples texturas de un hombre, de una época y de una visión que no podemos dejar en las garras del olvido». The Nation.
Apuntem els títols de les cançons que pots escoltar en aquest programa per ordre d’aparició, amb l’any en que van ser escrites (o reeditades), interpretades per Woody Guthrie:
1) «The sinking of the Reuben James» (1942).
2) «Cowboy walts» (tradicional).
3) «How Joo do» (1946).
4) Hobo’s Lullaby» (renewed, 1961).
5) «Bufallo skinners» (1945).
6) «Car song» (1954).
7) «Cowboy walts» (tradicional).
8) «Bed on the floor» (1941).
9) «Muleskinner blues» (renewed, 1963).
10) «The sinking of the Reuben James» (1942).
Al web oficial de Woody Guthrie trobaràs les lletres de totes les cançons, informació biogràfica i discogràfica, així com un ampli arxiu documental relacionat amb les obres del músic nordamericà.
La propera setmana emetrem la segona part del programa dedicat a Woody Guthrie, amb noves lectures dels darrers capítols de «Rumbo a la gloria» i més música d’aquest cantant popular que ha superat l’etiqueta de «folk» per esdevenir un poeta universal del poble nordamericà.
El títol original de «Rumbo a la gloria» és «Bound for glory». I la primera publicació fou editada per E. P. Dutton (1943). L’edició que llegim en el programa és la de Majorie M. Guthrie (1971), amb traducció d’Ezequiel Martínez.