((odp)) Un pont de mar blava (7): Líbia i Muammar al Gaddafi.

29 08 2010

Programa odp84:  Darrer monogràfic de la primera sèrie sobre paisos de la riba est i sud de la Mediterrània. Aquesta setmana, «Libia o la voluntad de existir», del llibre El gran Magreb. Desde la independencia hasta el año 2000, de Paul Balta (Siglo Veintiuno Editores, 1994). Una cronologia de la revolució iniciada per Muammar al Gaddafi el 1969; un règim en constant evolució que l’1 de setembre de 2010 compleix 41 anys amb el mateix excoronel al capdavant.

Llengua lectures: CASTELLÀ.

Articles interessants i un bon mapa geogràfic-polític del Magreb a la revista Altaïr, nº 51 – Sahara. I un fotoreportatge de la BBC que resumeix amb imatges (com la d’abaix) els 40 anys del règim de Gaddafi.

Titulars dels capítols del llibre de l’escriptor egipci, Paul Balta, llegits en aquest porgrama: El antiguo régimen («independència» i monarquia, 1951). Una república naseriana (1969, naseriana, de Gamal Abdel Nasser). Revolución cultural y transición (1973>). El Libro Verde (o «tercera teoria universal», 1975). La yamahiría, estado de las masas (1977, Yamahiría Árabe Libia Popular y Socialista). Hacia el pueblo en armas  (1977, guerra dels tres dies amb Egipte i última invasió de Libia al Chad, 1986-87). Rebeliones, oposiciones, represión. Economia: de la euforia a la austeridad. Una diplomacia militante y desconcertante. ¿La primavera de tripoli? (1988>).

Apuntem també les referències de l’altre llibre que llegim al final del programa:  El Magreb. Realidades nacionales y dinámicas regionales. Autors, Yahia H. Zoubir i Haizam Amirah Fernández (coords.). Editorial Sintesis, 2008. I el contingut seleccionat: Líbia renúncia oficialment a la possessió d’armes de destrucció massiva, 2003. Estats Units de nordamerica (EE.UU) aixeca les sancions comercials a Líbia, 2004. Licitacions per l’extracció petrolíera a Líbia, 2005. EE.UU suprimeix Líbia de la llista de paisos terroristes, 2006.

Música d’aquest monogràfic, per ordre d’aparició en el programa, primer nom grup i entre parèntesis nom disc  i any publicació: 1> Gnawa diffusion (Fucking Cowboys, 2006. França). 2> Tinariwen (Aman Iman, 2007. Mali). 3> Cheb jilani (recopilatori, North African Groove, 2000. Libia). 4> Tinariwen (Anassakoul, 2004. Mali).

Enllaçem també la web d’un altre editorial que ens sembla molt bona i interessant per seguir aproximant-nos al Magreb sense eurocentrismes, prejudicis ni imatges estereotipades: Biblioteca del Islam Contemporáneo, Edicions Bellaterra.

Segurament al llarg del darrer trimestre de l’any emetrem nous monogràfics de la sèrie d’Un pont de mar blava. Esperem trobar el moment adecuat per preparar i emetre uns programes especials sobre el Marroc, la República Saharaui i Egipte.

Els dos primers diumenges de setembre emetrem programes gravats o redifusions d’Ones de pau i el 19 de setembre tornarem en directe a Contrabanda FM, com sempre al 91.4 de la Freqüència Modulada de Barcelona i per internet a http://www.contrabanda.org


Acciones

Información
A %d blogueros les gusta esto: