((odp)) Fukushima, Ascó, Cofrents… Stop energia nuclear!

3 04 2011

Programa odp113: D’Hiroshima a Fukushima… l’inici i la fi de l’energia nuclear al món? El 6 d’agost de 1945 EEUU va llençar la primera bomba atòmica al Japó (Hiroshima i Nagasaki). L’11 de març de 2011 un terratrèmol i posterior «tsunami» (sisme submarí) destruia la costa Est del Japó causant la mort a milers de persones i provocant el pitjor accident nuclear al món des del de Txernòbil (URSS, 1986). Aquesta setmana parlem amb un físic especialista en energia nuclear i amb els portanveus de la Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya i la Plataforma Tanquem Cofrents (València) per denunciar i exigir el tancament de totes les centrals nuclears a l’Estat espanyol.

Llengua: CATALÀ. Entrevistats: Manel Adelantado (Ecologistes en Acció), Sergi Saladié (Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya) i José Juan Sanchis (Plataforma Tanquem Cofrents).

El 2011 el Govern espanyol podria renovar la llicència de funcionament de la central nuclear catalana d’Ascó. La de Vandellòs (també a Catalunya) es va prorrogar deu anys més el 2010. La llicència de Cofrents (València) es va ampliar el passat 16 de març. Al mateix temps el Govern central ha de decidir properament l’ubicació del Magatzem Temporal Centralitzat de residus nuclears. Les dues poblacions amb més possibilitats, segons el Govern, per  instal·lar aquest «cementiri nuclear» són Ascó (Catalunya) i Zarra (València).

A Ones de pau diem un cop més que el cementiri nuclear no el volem ni a Ascó ni enlloc! I exigim el compromís oficial dels Governs per tancar totes les centrals nuclears espanyoles, i l’anunci d’un calendari oficial estatal de tancament i desmantellament de tots els seus reactors.

Amb tot, el gravíssim accident nuclear de les plantes de Fukushima (que a hores d’ara segueix en situació crítica i amb els nuclis de diversos reactors en fase de fusió i fuita radioactiva) al Japó podria fer canviar la política energètica dels Governs. Però com que no hi confiem gaire, el millor serà no abaixar la guàrdia i continuar denunciant i fent pressió pel canvi de model energètic al nostre territori. Ens en sobren molts motius però l'»opinió pública» nomès sembla reaccionar davant d’una catàstrofe. Com diu en Manel Adelantado, seguim jugant a la «ruleta russa» mentre son en funcionament les centrals nuclears… Fins quan?

Enllaços relacionats amb l’energia nuclear i les renovables:

> Tanquemlesnuclears.org

Tanquem les Nuclears – Nova Cultura de l’Energia: «Espai web pel tancament de les centrals nuclears, l’estalvi, l’eficiència i 100% d’energies renovables» (coordinadora estatal antinuclear a Catalunya):

> Crisisenergetica.org

«Respostes als reptes energètics del segle XXI»: web vinculada a la Asociación para el Estudio de los Recursos Energéticos (AEREN), el president de la qual, Daniel Gómez, pots escoltar en una ponència sobre l’energia avui gravada per Ones de pau al Forum Social Català 2010 (veure enllaç abaix).

«Energia nuclear o energias alternativas» (pdf enllaçat) llibre escrit pel convidat del programa d’aquesta setmana, Manel Adelantado, i publicat per Ediciones ATTAC-Catalunya (2007).

Enllaçem els programes d’Ones de pau sobre energia i armes nuclears realitzats i emesos el 2009/2010:

> Odp05: «Armes i energia nuclear». Entrevista a Pep Puig (Grup de Científics i Tècnics per un Futur No Nuclear) i Tomàs Gisbert (Observatori de pau JM Delàs), els quals hem tornat a escoltar en dos àudios redifosos a l’inici i al final del programa d’aquesta setmana.

> Odp22: «Tanquem Garoña ja!» Entrevista a Manel Adelantado.

> Odp56: «Forum Social Català (3): «Crisis energètica». Debat «Apaguem les nuclears» amb ponències de Daniel Gómez de la Asociación para el Estudio de los Recursos Energéticos (AEREN) i Jesús Carbó de la Plataforma per la Defensa de la Terra Alta.


Acciones

Información
A %d blogueros les gusta esto: