((odp)) El calendari maia.

17 07 2011

Programa odp127: Nou monogràfic de “Guatemala: de la impunitat a la pau”, aquesta vegada dedicat als calendaris maies. Perquè a més de denunciar la violència i neocolonització que pateix el poble guatemalenc, no volem oblidar la seva extraordinària cultura. El calendari, juntament amb el “maiz” i el Joc de pilota, és un dels components més representatius de la civilització mesoamericana.

Llengua: MAIA/CATALÀ/CASTELLÀ.

Clicar la imatge (adalt) o aquí per llegir tres articles de la revista Arqueología-Mexicana (nº41, Gener-Febrer 2000) que llegim, en part, durant el programa: “El calendario mesoamericano”, “Los calendarios prehispánicos”, “Los calendarios de la Conquista”.

I a continuació enllaçem “El libro del destino” (“Ch’umilal Wuj”, publicat per la Fundación Cholsamaj, el 2004), de l’historiador i antropòleg guatemalenc Carlos Barrios, que també llegim al programa.

Recordem que Ones de pau va realitzar i emetre el programa El juego de pelota mesoamericano (odp92), i que els camps de joc estan localitzats en les antigues ciutats i centre ceremonials i astronòmics dels pobles mesoamericans, com els maies de Guatemala i Mèxic. En molts aspectes, el Joc de pilota i alguns Calendaris tenen una vinculació directa (i no sempre compresa  o desxifrada).

A «El libro del destino» podem llegir: «uno de los calendarios maya que aún se utiliza es la llamada «Cuenta Larga». Esta tiene una duración de 5200 años de 365 días. Es un calendario vivo y estamos a las puertas de entrar en un nuevo ciclo. La fecha para este nuevo cambio en el calendario Gregoriano será el 21 de diciembre de 2012. Se entrará al 5º ciclo de 5200 años, lo que nos indica que éste se está utilizando desde hace más de 20000 (veintemil) años».

Imatge (esquerra), pàgina 16 Arqueología-Mexicana: «Sección correspondiente a la fecha en cuenta larga de la estela 10 de Tikal (Guatemala). Esta fecha maya de serie inicial se refiere a un día situado hace casi 5 millones de años».

I la estela C de la Creación en Quiriguá (Guatemala) té esculpida la data de Creació ó Any 0  (Any Zero) 13.0.0.0.4 Ajaw 8 Kumku (13 de agosto del año 3114 a.C)».

Recordem el significat de les cinc unitats  de temps de la «Cuenta Larga»:

Kin: 1 dia. Winal: 20 dies. Tun: 360 dies. Katun: 7200 dies ó 20 anys. B’aktun: 144000 dies ó 400 anys.

Per veure les imatges (del bloc) augmentades o per guardar-les al teu ordinador, clicar amb el botó dret del ratolí.

Enllaçem el web de SabiduríaMaya.org perquè puguis buscar quin és el teu signe (nawal) de naixement i el calendari Ab’ (any solar de 365 dies).

Al llibre de Carlos Barrios (enllaçat adalt) pots veure el significat dels 20 kins i a la pàgina 257 també  s’explica com buscar el treu propi signe i com utilitzar la taula calendàrica.

El web de Wikipedia: Calendario maya resumeix força bé què és el calendari sagrat Tzolkin (Cholq’ij), el calendari civil ó solar Haab (Ab’) i la Cuenta larga.

I la música d’aquest programa:

> «Birdy», Peter Gabriel.

> «Future Travel», David Rossenboom.

> «Peace of mind», Petersson & Deibjerg.

AUDIO: Al final del programa hem editat i afegit un fragment del documental “Siwan Tinamit. Nacion Maya: lucha y esperanza” (produit pel Moviment Tzuk-Kim Pop de Guatemala amb l’ajuda del Govern d’Aragó, el 2009), que recull el testimoni de líders indígenes de Guatemala per explicar la història del seu país des de la visió política, social i econòmica indígena; lluites del passat i reptes del present. Nomès al final del documental parlen del 2012, que és el que hem inclòs a l’àudio del programa. Pots veure el vídeo aquí; al web d’Entrepobles.

Al bloc de «Guatemala: de la impunitat a la pau» trobaràs els àudios de tots els programes sobre Guatemala i cultura maia realitzats per Ones de pau.


Acciones

Información
A %d blogueros les gusta esto: