((odp)) La Batalla de l’Ebre (1a. part).

7 08 2011

Programa odp130:  Recordem les víctimes dels bombardeigs atòmics d’Hiroshima i Nagasaki (Japó), el 6 i 9 d’agost de 1945. Ens endinsem amb l’Exèrcit Popular de la República a la Batalla de l’Ebre (agost-novembre, 1938). Perseguim els avions no tripulats (UAV) fabricats a Espanya. I difonem un manifest del Consell Tribal de Líbia contra la guerra i l’OTAN.

Llengua: CATALÀ (Batalla Ebre), i CATALÀ/CASTELLÀ (UAV i Líbia).

I aquí, mapa amb els Centres d’Interpretació i els Espais Històrics.

Al web Batallaebre.org trobaràs aquesta informació que facilitem des del bloc i bastanta informació històrica així com fotografies i les característiques dels diferents espais i rutes que es poden visitar.

Aquí pdf amb els horaris d’estiu 2011.

Visites guiades: Informació i reserves: 616936052 / 977421726

Enllaçem a continuació el Dossier de Visita «Les terres ferides. Espais i història de la Batalla de l’Ebre» (del mateix bloc Batallaebre.org, secció «Recursos pedaògics» que també inclou «Dossier pel Professorat», «Treball de Recerca» i «Crèdit de Síntesi»).

El documental «La Batalla del Ebro», capítol de la sèrie «España en Guerra», dirigit per Pascual Cervera i produit per RTVE el 1987, no l’hem vist encara però ens atrevim a apuntar-lo al bloc…

Aquí pots llegir en un document pdf el resum dels 30 capítols del documental «España en Guerra», apuntat adalt. La Batalla de l’Ebre, a la pàgina 62/63. Tot i que en aquest document es diuen coses com «Dictadura [de Primo de Rivera, 1923], época de prosperidad económica, obras públicas» (!!), la síntesis pot anar bé per resumir les etapes, conflictes i transformacions històriques d’aquella època. I en qualsevol cas, cadascú sabrà fer la seva valoració crítica.

Precismanet a Ones de pau les dues darreres setmanes hem emès el reportatge «Ruta dels moviments obrers i socials de principis de segle XX», organitzada per l’Assemblea de Barri del Poble Sec de Barcelona (odp128) i el monogràfic sobre el llibre de l’historiador Xavier Diez «Venjança de classe. Causes profundes de la violència revolucionària a Catalunya el 1936» (odp129).

I recomanem el documental «La batalla de la memòria», de Mario Pons Múria (DVD, 2008), que ens parla «dels silencis mesurats convertits en l’oblit selectiu que fa que els conflictes locals mal resolts s’heretin de generació en generació». «Una lectura en clau ebrenca sobre la Guerra Civil Espanyola que ens diu molt de la universalitat de la violència».

(Per veure les imatges en mida gran, clicar damunt amb el botó dret del ratolí)

La música seleccionada per aquest primer programa dedicat a la Batalla de l’Ebre és del compositor japonès Kítaro.

El text i la cronologia de la Batalla de l’Ebre que llegim en aquest monogràfic forma part del llibret de l’exposició «La Batalla de l’Ebre» coorganitzada el 2008 per l’assocació Amics i Amigues de l’Ebre i la Universitat Rovira i Virgili – Campus Terres de l’Ebre. Els comissaris d’aquesta exposició (i autors de la recopilació del text) són Àlex Cervelló Salvadó i Rafael Sampé i Gómez.

Aquest mes d’agost Ones de pau intentarà gravar un reportatge «sobre el terreny» de la Batalla de l’Ebre, amb l’ajuda d’algun historiador i/o guia de les Terres de l’Ebre, per difondre’l properament.

Portes obertes als centres de Corbera, Vilalba dels Arcs, Batea, la Fatarella i el Pinell de Brai
Espais de la Batalla de l’Ebre
Últim diumenge del mes
Diumenge 28 d’agost, es preveu l’obertura de tots els centres d’interpretació en règim de portes obertes.

Acciones

Información
A %d blogueros les gusta esto: