((odp)) Noviolència activa.

11 01 2009

Programa odp01: primer programa de la temporada, declaració de principis i conversa amb dos membres de NOVA sobre la noviolència activa, estratègia de lluita política-social.

Convidats: Luca Gervasoni i Felip Daza del Centre per a la Innovació Social, NOVA. I Consol Camí de l’Associació d’Amistat amb el Poble de Guatemala.

Frase1: «Per defensar el que jo vull estic disposat a jugar-me la vida, però no estic disposat a treure-li a ningú. (…) Justament perqué és un objectiu just i és una lluita legítima, hem d’insistir encara amb més força en defensar una estratègia noviolenta.»

Frase2: «Els mitjans que es fan servir per aconseguir un objectiu determinen aquell objectiu. Si es fan servir mitjans noviolents aconseguirem una societat menys violenta, amb una pau molt estable.»

.

Dos personatges històrics, referents imprescindibles de la lluita noviolenta pels drets civils i la llibertat: Martin Luther King i Mahatma Gandhi. ¿És possible i eficaç la lluita (i en aquest cas, defensa) noviolenta en una situació de crisis humanitària, injustícia i violència tan extrema com la que es viu avui a Palestina i Irak? La lluita noviolenta contra l’Imperi Britànic a l’Ìndia, el racisme als Estats Units o l’Apartheid a Sudàfrica tampoc van ser fàcils.

Aquí hem de remarcar que la noviolència activa com a estratègia també té les seves limitacions evidentment. I com fins hi tot va dir Gandhi, si l’estratègia noviolenta «debilita» a la víctima o «afavoreix» a l’agresor,  llavors em de deixar de pregonar la noviolència. En aquest punt, o bé ens haurem de fer a un costat i deixar que la víctima es defensi com pugui i vulgui. O bé, haurem de decidir si canviem d’estratègia, ja sigui per ajudar a altres persones o per defensar-nos a nosaltres mateixos.

Adjuntem aquí un document força complet sobre noviolència elaborat pel Centre per a la Innovació Social: Quaderns NOVA. Noviolència Activa (nº 9, estiu 2008).

I apuntem també la direcció-web de la Xarxa Noviolenta Laonf (que hem comentat al llarg d’aquest programa) i que treballa a l’Irak per assolir la pau mitjançant la noviolència activa. Un gran repte!

Al final del programa pots escoltar la secció Guatemala: de la impunitat a la pau. Avui presentem el país Centreamericà a partir de les diferents formes de violència que pateix la seva població.


Acciones

Información
A %d blogueros les gusta esto: