((odp)) Republicans als camps nazis (I).

18 09 2009

Programa odp36: commemorem el 70 aniversari dels primers deportats espanyols als camps de concentració i extermini nazis. Amb una entrevista des de la seu d’AMICAL, l’associació que treballa per difondre la memòria històrica de les víctimes i els supervivents espanyols dels camps nazis.

Format: entrevista/reportatge. Llengua: CATALÀ.

Entrevistada: Rosa Toran, presidenta d’AMICAL de Mauthaussen i altres camps i de totes les víctimes del nazisme.

Al llarg de l’entrevista del programa podràs escoltar una selecció de música i narracions corresponent al Cd Músiques de l’holocaust (editat per Temps Record amb la col·laboració de la Casa de la Música de Terrassa i la Xarxa de Músiques de Catalunya, el 2008), interpretat pel Brossa Quartet de Corda, acompanyat per l’acordió de Gregori Ferrer i la veu d’Elies Barberà que recita diversos textes (veure més abaix la relació de text i música del Cd inclós en el programa).

El programa comença i acaba amb la composició musical A la vora del bosc, de Leonid Shokin, «escrita al front de Lenningrad. «

«Fruit de la trobada entre el músic Leonid Shokin i el poeta Petr Maichuk en un hospital de guerra, la cançó A la vora del foc va esdevenir un himne per la lluita heroica dels partisans i per la resistència de tots els fronts antifeixistes. En consequència, va aparèixer als camps de concentració en múltiples versions musicals, textuals i idiomàtiques fins esdevenir una melodia molt popular…»

Per ordre d’aparició al llarg del programa, pots escoltar les seguents peces del Cd «Músiques de l’holocaust»:

1> «A la vora del foc», MÚSICA de Leonid Shokin. 2> «Allà baix a Aschwitz»…,  fragment del POEMA «Auschwitz» de Salvatore Quasimodo. 3>«Tot d’un plegat ens envaï un calfred…», fragment del LLIBRE de memòries «El carretó dels gossos», de Mercé Nuñez Targa. 4> «Amb molt poc temps ens havien reduït al no res…», fragment d’un ARTICLE memorialístic d’Anita Lasker-Walfisch. 5> «Mira aquest és un lloc on no es pot tocar el violí…», fragment del POEMA «Auschwitz» de León Felipe. 6> «Vosaltres que viviu segurs…», TEXT de  l’obra «Shemà» de Primo Levi. 7> «A la vora del foc», MÚSICA de Leonid Shokin.

Acabem recordant que del 8 al 10 d’octubre de 2009 es celebrarà la reunió del Comité Internacional de Mauthaussen a Barcelona, coincidint amb el 30 aniversari de la primera trobada del comité a la capital catalana l’any 1979.

I en el proper programa, escoltarem el testimoni d’Edmon Gimeno Font, un republicà català supervivent dels camps de concentració nazis de Buchenwald, Dora i Bergen-Belsen.


Acciones

Información
A %d blogueros les gusta esto: