((odp)) Republicans als camps nazis (I).

18 09 2009

Programa odp36: commemorem el 70 aniversari dels primers deportats espanyols als camps de concentració i extermini nazis. Amb una entrevista des de la seu d’AMICAL, l’associació que treballa per difondre la memòria històrica de les víctimes i els supervivents espanyols dels camps nazis.

Format: entrevista/reportatge. Llengua: CATALÀ.

Entrevistada: Rosa Toran, presidenta d’AMICAL de Mauthaussen i altres camps i de totes les víctimes del nazisme.

Al llarg de l’entrevista del programa podràs escoltar una selecció de música i narracions corresponent al Cd Músiques de l’holocaust (editat per Temps Record amb la col·laboració de la Casa de la Música de Terrassa i la Xarxa de Músiques de Catalunya, el 2008), interpretat pel Brossa Quartet de Corda, acompanyat per l’acordió de Gregori Ferrer i la veu d’Elies Barberà que recita diversos textes (veure més abaix la relació de text i música del Cd inclós en el programa).

El programa comença i acaba amb la composició musical A la vora del bosc, de Leonid Shokin, “escrita al front de Lenningrad. “

“Fruit de la trobada entre el músic Leonid Shokin i el poeta Petr Maichuk en un hospital de guerra, la cançó A la vora del foc va esdevenir un himne per la lluita heroica dels partisans i per la resistència de tots els fronts antifeixistes. En consequència, va aparèixer als camps de concentració en múltiples versions musicals, textuals i idiomàtiques fins esdevenir una melodia molt popular…”

Per ordre d’aparició al llarg del programa, pots escoltar les seguents peces del Cd “Músiques de l’holocaust”:

1> “A la vora del foc”, MÚSICA de Leonid Shokin. 2> “Allà baix a Aschwitz”…,  fragment del POEMA “Auschwitz” de Salvatore Quasimodo. 3>“Tot d’un plegat ens envaï un calfred…”, fragment del LLIBRE de memòries “El carretó dels gossos”, de Mercé Nuñez Targa. 4> “Amb molt poc temps ens havien reduït al no res…”, fragment d’un ARTICLE memorialístic d’Anita Lasker-Walfisch. 5> “Mira aquest és un lloc on no es pot tocar el violí…”, fragment del POEMA “Auschwitz” de León Felipe. 6> “Vosaltres que viviu segurs…”, TEXT de  l’obra “Shemà” de Primo Levi. 7> “A la vora del foc”, MÚSICA de Leonid Shokin.

Acabem recordant que del 8 al 10 d’octubre de 2009 es celebrarà la reunió del Comité Internacional de Mauthaussen a Barcelona, coincidint amb el 30 aniversari de la primera trobada del comité a la capital catalana l’any 1979.

I en el proper programa, escoltarem el testimoni d’Edmon Gimeno Font, un republicà català supervivent dels camps de concentració nazis de Buchenwald, Dora i Bergen-Belsen.


Acciones

Información
A %d blogueros les gusta esto: