((odp)) Goldcorp: mineria i neocolonialisme.

19 02 2010

Programa odp57: Nou monogràfic sobre Guatemala per denunciar la multinacional minera Goldcorp Inc. i les seves filials Mina Marlin i Montana Exploradora que estan expoliant  els recursos naturals (extracció d’or), contaminant la terra i els rius, secant els manantials d’aigua, provocant malalties entre la població que viu a prop de l’explotació minera a Guatemala. A sobre, Goldcorp actua criminalment perseguint o eliminant (amb la complicitat i corrupció institucional) els líders de la ressistència  local que rebutgen la minería i els megaprojectes. Mentrestant, els bancs i ciutadans nordamericans i europeus que tenen accions i fons de pensió invertits en aquesta corporació canadenca viuen còmodament lluny de l’escena dels crims, l’Altiplà de Guatemala a Centreamèrica.

Format: entrevista. Llengua: CASTELLANO.

Entrevistats: Fernando Solis, coordinador i editor de l’associació El Observador. Análisis Económico sobre Política y Economia, economista per la Universidad San Carlos de Guatemala (USAC). Javier de León, activista social Maya Mam de drets indígenes, coordinador de la Asociación por el Desarrollo Integral de San Miguel Ixtahuacán (ADISMI), en Guatemala.

A la primera part del programa fem un collage radiofònic per descriure la situació actual i històrica de Guatemala: Chicabal (llacuna sagrada maia), 1823 (independència), maiz (aliment i símbol maia mil·lenari), Otto Pérez Molina (ex-militar involucrat en crims de guerra i actualment diputat), Efrain Rios Mont (ex president colpista i actualment diputat),  kaibiles (mercenaris de guerra), 1492 (Cristòbal Colom arriba a América), Plan Sofía  o Victoria 82 (pla militar estatal de guerra i contrainsurgència), reforma agrària, palma africana (agrocombustible), Gregoria Crisantia Pérez (líder de la resistencia anti-mineria),  Ramiro Choc (líder camperol empresonat), impunitat institucional…

Adjuntem l’enllaç al web Mimundo.org del fotoperiodista guatemalenc James Rodríguez amb fotoreportatges de la mineria a Guatemala i molts altres temes polítics, socials i culturals relacionats amb el país centreamericà amb major població indígena maia.

Adjuntem l’enllaç del darrer programa sobre Guatemala que vam gravar el 2009, La tierra es de quien la trabaja (odp44), en el que l’activista i documentalista francés Gregory Lassalle denuncia la criminalitat social de Goldcorp així com els conflictes causats per la  terra i la impunitat en el cas de desaparició forçada i assassinat de camperols a la Finca Nueva Linda de Guatemala, el propietari de la qual era espanyol.

I recordem que Ones de pau també edita el blog de Guatemala: de la impunitat a la pau, amb els àudios de tots els programes sobre Guatemala realitzats per Ones de pau i emesos a Contrabanda FM:

http://www.onesdepau-guatemala.blogspot.com


Acciones

Información
A %d blogueros les gusta esto: