((odp)) L’ocupació d’Iraq (3).

12 03 2010

Programa odp60: Continuem la sèrie de programes dedicats a l’ocupació i la guerra d’Iraq amb un anàlisis socio-polític d’aquest país destruït per l’ocupació nordamericana i la guerra neocolonial. Dissabte 20 de febrer a l’Ateneu La Torna (Gràcia, Barcelona) es  va fer una xerrada dins de la campanya «Ahir l’Iraq, avui l’Afganistan. No a la guerra», organitzada per la Plataforma Aturem la Guerra. Ones de pau va ser-hi present i va gravar la conferència que ara pots escoltar.

Conferenciant:  Walid Saleh, acadèmic iraquià actualment a la Universitat Autònoma de Madrid. Llengua: CASTELLANO.

Contingut de la conferència:

Análisis breve de la situación socio-política en Oriente Medio:

Sistemas políticos. Desarrollo económico y militarismo. Derechos Humanos. Analfabetismo. «Machismo». Islamismo. Crímenes de guerra en Afganistan, Iraq, Palestina, Pakistán…

La situación socio-política en Iraq, presente y pasado:

Antes de la invasión de 2003. Las tropas invasoras y el ejército iraquí. La oposición iraquí en Estados Unidos: propaganda y enfrentamiento étnico. Kurdistan: autonomia, milicias y petroleo. Violencia, caos y éxodo civil. La Constitución de 2005: federalismo, racismo y sectarismo. Despotismo, tráfico de petroleo y pobreza extrema. La cultura desaparecida y asesinada. Falsa democracia y neocolonialismo.

Algunos datos significativos apuntados en la conferencia:

Irak es el segundo productor de petroleo del mundo pero actulamente el 70% de la población está en paro. Hay 7 millones de refugiados: 4 millones dentro de Iraq, 3 millones fuera del país. Los servicios e infrestructuras de salud, electricidad y agua estaban en mejores condiciones durante el embargo internacional a Irak (1991-2003) que en la actualidad, después de 9 años de ocupación «en nombre de la Democracia y la Libertad».

En el debat posterior a la conferència, Walid Saleh i el públic assistent van analitzar l’ocupació nordamericana i la militarització d’Iraq, malauradament no vam poder gravar aquesta part de l’acte. Per compensar-ho, us adjuntem l’enllaç als webs de Rebelion.org i Antimilitarista.org amb l’índex d’articles que denuncien l’ocupació militar, paramilitar i neocolonial d’Iraq.

Al mateix temps en el muntatge per a l’emisió a Contrabanda FM no vam incloure el fragment de la conferència titulat «Kurdistan: autonomía, milicias y petroleo» perque ens va semblar que Walid Saleh criticava més a les milícies kurdes i autòctones que a l’exèrcit nordamericà i de la coalició internacional invasora. A més en cap moment el conferenciant diu res dels grups paramilitars nordamericans ni tampoc dels serveis secrets occidentals, causants en gran part del caos i la violència que ha patit i pateix la població d’Iraq.

En l’audio que ara pots escoltar sí que incloem aquest fragment de la conferència sobre els kurds perquè, com deiem, ara us oferim més informació (a través dels blogs enllaçats) que compensarà aquest buit informatiu del conferenciant (ho diem amb tots els respectes).

I enllaçem també el web de la Campaña Estatal contra la Ocupación y por la Soberanía de Iraq (www.iraqsolidaridad.org), amb informació d’última hora sobre les eleccions (¿una pantomima democràtica més impulsada i escenificada pels ocupants i les sectes dominants del país?) celebrades a Iraq diumenge passat, 7 de març. En aquest web també trobaràs informació i documents molt interessants que aprofundeixen en els punts claus de l’ocupació militar i l’invasió económica d’Iraq.


Acciones

Información
A %d blogueros les gusta esto: