((odp)) Comité de Unidad Campesina.

13 06 2010

Programa odp73: Nou monogràfic dedicat a Guatemala. Aquest cop entrevistem a un membre del Comité de Unidad Campesina (CUC) coincidint amb la seva gira per Espanya. El lema del CUC, «cabeza clara, corazón solidario y puño combativo de las y los trabajadores del campo».

Entrevistat: Aparicio Pérez, membre del CUC. Llengua: CASTELLANO.

[els primers 4 minuts de presentació del programa s’han gravat amb una qualitat de so inferior a l’habitual. La resta del programa, o sigui tota l’entrevista, s’escolta perfectament]

Temes tractats: estat de prevenció (estat d’excepció), militarització, persecució i criminalització dels moviments populars de ressistència, defensa del territori (terra, aigua, sobirania alimentària, drets humans i laborals), transnacionals, Goldcorp (minería d’or i plata, Canadà), Unión Fenosa (distribució d’electricitat, Gas Natural), oligarquia, corrupció, monocultius agrocombustible (canya de sucre, palma africana, Palmas de Desarrollo SA, PADESA, entre altres empreses, veure pàgina 10 informe «Las Plantaciones para Agrocombustibes» enllaçat abaix), Guerra Interna (1967-1996), Acords de Pau (1996), Reforma Agrària, pobresa extrema, migració, organització indígena i camperola (comunitària i nacional),…

Una entrevista que podriem resumir amb dues de les consignes del CUC:

¡La tierra no se compra ni se vende, se recupera y se defiende!

¡Agua, tierra y maiz, transnacionales fuera de nuestro país!

Després d’escoltar aquesta entrevista potser coincidiràs amb nosaltres en que gairebé tot el que diu el company del CUC coincideix amb les denúncies i les propostes d’alternatives que plantegen moltes comunitats i moviments socials d’arreu del món, també a casa nostra. I es que enfront de la globalització capitalista neoliberal, per fer realitat el canvi social, la lluita i la ressistència també han de ser globals, refoçant i compartint les experiències alternatives locals.

A continuació adjuntem l’informe d’Actionaid, Las Plantaciones para Agrocombustibles y la Pérdida de Tierra para Alimentos en Guatemala.

I la web de Via Campesina, «La voz de los campesinos y de las campesinas del mundo».

Recordem una vegada més l’altre blog que edita Ones de pau per publicar els  àudios emesos de Guatemala de la impunitat a la pau:

http://onesdepau-guatemala.blogspot.com

I la pròxima setmana emetrem el primer monogràfic de la sèrie de programes que estem preparant sobre diversos paísos de la riba sud de La Mediterrània. El proper diumenge anirem al Liban, on les tropes de l’Exèrcit espanyol es troben desplegades des de 2006 en una misió de Nacions Unides (iniciada el 1978) per «mantenir la confirmació de la retirada de l’Exèrcit israelià del sud del Liban…»


Acciones

Información
A %d blogueros les gusta esto: