Programa odp118: Programa que parteix de la poesia d’Ottó René Castillo per endinsar-nos en una de les etapes històriques més tenebroses i terrorífiques de la humanitat, la «Guerra Interna» a Guatemala (1963-1996):
«Y sin embargo fue mi tiempo / Pustolento. Perruno. Horrendo / Creado por el lobo, en verdad / Sufrido por el hombre, a verdad / Destruido con odio y muerte / en nombre del amor y la vida».
I com que «la bèstia encara no ha mort» (ni allà ni aquí), haurem de seguir cantant que «Vale la pena vivir para que la verdad no muera».
Llengua: entrevista en CATALÀ, àudios, lectures i música en CASTELLÀ.
Entrevistada: Anna, membre de l’Associació d’Amistat amb el Poble de Guatemala (AAPG) i coordinadora de la publicació El Quetzal que edita i publica trimestralment (des del 1988) la mateixa associació (secció Publicacions del web de l’AAPG, enllaçat adalt).
Música, àudios i lectures (per ordre d’aparició al programa):
> «Radio La Voz Popular» (A. Dubón. Ixim W’animá). Cassete «Canta conmigo Vol.2. Emisora de la URNG».
> «What game shall we play today», Gary Burton / Chick Corea. Cd «ECM Editions» (1991). Piano i vibràfon.
> José Efrain Ríos Montt, exGeneral de l’Exèrcit guatemalenc que el 23 de març de 1982 va fer un cop d’estat militar. Acabada la Guerra i signats els Acords de Pau (1996), Ríos Montt va aconseguir impunitat diplomàtica gràcies al seu escó del partit Frente Republicano Guatemalteco (FRG) al Congrès [ho subratllem perquè al programa no aclarim prou bé que sí és diputat, com d’altres exGenerals i exmilitars responsables de crims de guerra], no obstant segueix estant acusat (juntament amb altres exmilitars encausats al mateix procès iniciat el 1991) de genocidi i crims contra la humanitat a Guatemala per part de l’Audiència Nacional Espanyola (ANE). El 2007 la Cort Constitucional de Guatemala va decidir que Espanya no pot jutjar els acusats [contradició jurídica entre Sobirania Nacional i Justícia Universal o un exemple més de màxima impunitat] i va anular l’ordre d’extradició emesa per l’ANE.
Trobaràs més informació del cas per genocidi, entre d’altres informacions relacionades amb la lluita contra la impunitat i el racisme a Guatemala, al web del Centro de Acción Legal en Derechos Humanos (CALDH).
> «Guatemala: de la impunitat a la pau», separador/sintonia d’aquests monogràfics d’Ones de pau.
> «Holocausto Optimista», poema d’Otto René Castillo (1936-1967). «Homenaje a Otto René Castillo. Cuadernos de Guatemala. Nº3 – Agosto 2004», publicat per l’AAPG (secció Publicacions: http://www.aapguatemala.org).
> «Twister», Marc Johnson. Cd «ECM Editions» (1991). Baix, guitarra, bateria.
> Unired Fruit Company (UFC). Jingle, música d’un anunci per la televisió nordamericana. La UFC era una empresa multinacional que durant dècades al segle XX va guanyar-se el monopoli d’explotació i comercialització de plàtans a Centreamèrica esclavitzant als treballadors/jornalers amb polítiques colonials i criminals.
> «A los héroes y mártires» (Kin Lalat. Ixim W’animá). Cassete «Canta conmigo Vol.2, de la Emisora de la URNG».
> «What game shall we play today», (repetició música, de fons lectura):
> «Masacre en la embajada de España en Guatemala» (lectura). «Venciendo el olvido. Cuadernos de Guatemala. Nº6 – Marzo 2005» publicat per l’AAPG (secció Publicacions: http://www.aapguatemala.org).
> «Patria Verde» (Kin Lalat). Cassete «Ixiim K’in Q’aaq'» (Maiz y Fusil). Distribuït pel Comité de Solidaridad con Guatemala.
> Cooperació i ONG’s. Fragment d’una conferència del coordinador del moviment Tzuk Kim-Pop, Henry Morales, el maig de 2010 a Barcelona.
> «Agua, Tierra y Maiz, Transnacionales fuera de nuestro país». Separador/música editat amb la veu d’Aparicio Pérez, del Comité de Unidad campesina de Guatemala, a qui Ones de Pau va entrevistar el juny de 2010 (odp73).
> Consultes comunitàries. Àudio del comunicat de rebuig («de 564 personalidades académicas, intelectuales, artísticas, universitarias, docentes, organizativas, culturales» de Guatemala) davant l’intent del govern guatemalenc de reglamentar el dret dels pobles contingut en el Conveni 169 de la OIT (Organització Internacional del Treball) sobe les consultes comunitàries. Publicat a: guatemala.mediosindependientes.org
> «Vale la pena vivir para que la verdad no muera» (de Iduvina Hernández). Tambor i veu, Sandra Morán. Cd «Vale la pena. 25 años de lucha, poesía y música» (produït el 2005 per Entre Nosotras).
Al bloc de «Guatemala: de la impunitat a la pau» pots escoltar tots els àudios dels monogràfics emesos fins ara:
Odp01: Violència. Odp02: Impunitat. Odp03/04: Guerrilla. Odp06: Valors. Odp07: Drets Humans i corrupcio. Odp08: Dones. Odp09: Desenvolupament(?). Odp10: Brigades Internacionals de Pau. Odp20: Unión Penosa. Odp21: Justícia Universal. Odp27: Golpe en Honduras y entrevista a Pablo Ceto. Odp32: Dr. Sativo y La Voz Popular. Odp39: Guatemala y los pueblos indígenas [entrevista a Henry Morales]. Odp44: La tierra es de quien la trabaja. Odp57: Goldcorp, minería y neocolonialismo. Odp66: Brigades [AAPG]. Odp67: Crònica asesinatos en Guatemala… Odp73: Comité de Unidad Campesina. Odp92: El Juego de Pelota Mesoamericano. Odp110: Guerres de l’Aigua. Odp118: Guatemala: «Holocausto Optimista».
I enllaçem també una de les fonts d’informació més completes i constants (veure notícies actualitzades setmanalment a la pàgina d’inici del web) sobre l’actualitat del país centreamericà, el Centro de Estudios de Guatemala (CEG).